Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Filmy presne podľa vkusu divákov
Zdielať na

Filmy presne podľa vkusu divákov

Zdroj: Nakrúcanie filmu Turbulence (Univerzita Tel Aviv)

Starší návštevníci nášho webu si možno ešte spomínajú na prudko experimentálny seriál Československej televízie o kuchárovi Svätoplukovi Kuřátkovi. Počas vysielania diváci rozhodovali o tom, ako sa bude ďalej vyvíjať dej. V istom momente sa príbeh zastavil a diváci na výzvu moderátora zapli svetlo so 100-wattovou žiarovkou. Podľa zvýšenia odberu elektriny v celej republike sa potom určilo, koľko ľudí hlasovalo sa ktorú možnosť. Teraz čosi podobné, ale menej komplikované vymysleli izraelskí vedci.

Nový interaktívny filmový systém vymysleli na univerzite v Tel Avive. Dáva divákovi možnosť zasahovať do deja filmu a rozhodovať o tom, ako sa bude ďalej vyvíjať. Základom systému je komplikovaná procedúra kódovania videa, vďaka ktorej sú prechody medzi scénami a zásahy diváka takmer nebadateľné. Samozrejme, v prvom rade treba nakrútiť patrične prispôsobený film. V každom rozhodujúcom momente musia byť k dispozícii scény, ktorými sa bude dej uberať ďalej.

Tvorcovia systému na univerzite nakrútili film s názvom Turbulencia. Bez zásahu diváka je dlhý 83 minút. So zásahmi sa jeho dĺžka môže pohybovať od jednej hodiny až do dvoch. Divák ho môže sledovať na obyčajnej alebo dotykovej obrazovke. Vo chvíli, keď sa treba rozhodnúť, začne na obrazovke žiariť určitý predmet - napríklad mobilný telefón. Divák sa môže rozhodnúť, či má postava poslať sms-ku alebo nie. Podľa toho sa film bude odvíjať ďalej.

Nový systém je vraj výborný pre využitie na mobilných zariadeniach s dotykovým displejom. Teraz už len zostáva presvedčiť filmárov, aby si pridali prácu a začali tvoriť filmy s viacerými dejovými líniami.